Vierde generatie achter de toog

Toen Pelagie Van Rampelbergh en Theophile Stichelmans op het einde van de negentiende eeuw begonnen met bier schenken aan de Meersstraat in Lombeek, zullen ze waarschijnlijk niet gedacht hebben dat in de 21ste eeuw café De Web, na vier generaties nog steeds hetzelfde zou doen.

Een “Webken” en internet

Café De Web is geen onbekende in het Ternatse, Lombeekse cafébestaan. Het is een café dat nog wat de stijl van vroeger heeft bewaard maar toch met respect voor de oude traditie een eigentijds kader heeft weten op te bouwen. Aan de vele klanten, een gemend publiek van jong en oud, te zien is deze poging geen misser maar een schot in de roos.

Na Pelagie kwam haar inmiddels overleden dochter Germaine Stichelmans die er samen met echtgenoot Jozef De Wever er De Web openhielden. Waar bij moeder Pelagie “De Geiten” een toenmalige politieke partij, nog Vlaamse kermis organiseerden in de boomgaard, evolueerde De Web naar een drankgelegenheid waar iedereen komt.

Dochter Gilberte De Wever nam 20 jaar geleden het café over en de eerste veranderingen werden zichtbaar. De tijd stond niet stil en waar Web vroeger een bijnaam was van de familie, kan de naam ook nu staan voor de wifi die beschikbaar is. World wide web denk ik vaak als ik al de gasten (en hun kinderen) bezig zie met de gsm op internet.

Na 20 jaar wil Gilberte het wat rustiger aan doen, het moment voor dochter An De Feyter om mee in de zaak te komen. Bij deze nieuwe waardin werd de vernieuwing nog duidelijker: er kwam een mooie speeltuin en petanquebaan in de grote tuin achter het café. Volwassenen komen er petanquen, kinderen vinden snel hun weg naar de schommel en trampoline. Daarnaast beschikt het café ook over een vergaderruimte (Midwinter en oud-Chiro vergaderen er regelmatig) die door de kinderen bij slecht weer ook gebruikt wordt als speellokaal.

Moeder Pelagie zou zich in de ogen wrijven mocht ze terugkeren naar haar Web. Van pottenkot tot eigentijds café maar nog altijd met de lekkere geuze, kriek en lambik (jong en oud) in diezelfde kelder die ze ook nog moet gekend hebben. Vanaf deze maand zijn er tijdens de zomerperiode en enkel tijdens het weekend, ook boterhammen met boerenhesp en plattekaas. “Van diejen met hesp krijgde groten dest” zong Big Bill Krakkebaas reeds…Dat met een geuze en je hebt één van de meest typische gerechtjes van het Pajottenland. De echte Pajotse drinkers kunnen er ook een “Webken” krijgen. Een stenen kruik met daarin een ambachtelijke geuze aangevuld met twee pinten lambik, een gebruik dat je nog maar raar vindt in de streek en dan ook geapprecieerd wordt.

De klanten komen soms van ver. Het gebeurt regelmatig dat er een paar Engelsen een geuze of lambik zitten te drinken. Het Kanaal oversteken voor het Lombeekse bier, een goede naam draagt soms ver. Nu zondag 1 juli is er de “officiële” overdracht van Gilberte naar dochter An. Maar wees gerust Gilberte blijft nog achter de toog, tenslotte moet An het ook weten te combineren met haar twee jonge kindjes. Het voordeel van twee bazinnen? Het gaat soms wat sneller vooruit…

Belleman