“Vlaamse Jeugdraad stuurt  Ines uit Ternat naar New York”        

Ines Swaelens uit Ternat zal de stem van Vlaamse kinderen en jongeren laten weerklinken bij de VN. Ze gaat als vertegenwoordigster van de Vlaamse Jeugdraad de “Third Committee” van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwonen, die van 4 tot 14 oktober in New York doorgaat. Ines mag er een speech geven, en die zal focussen op lokale jeugdparticipatie, een thema dat haar erg nauw aan het hart ligt. “Als voorzitter van mijn lokale jeugdraad heb ik van dichtbij meegemaakt hoe belangrijk lokale jeugdparticipatie is.”

Ines is 22 en studente aan de VUB in Brussel. Momenteel begint ze aan het laatste jaar van de master Internationaal en Europees Recht. In december vorig jaar werd ze door de Vlaamse Jeugdraad verkozen tot VN-jongerenvertegenwoordiger ‘Jeugd’. Ze volgt Warda El-Kaddouri op.  Naast haar engagement binnen de Vlaamse Jeugdraad is ze ook voorzitter van de lokale jeugdraad van Ternat. Zondag vertrekt ze voor drie weken naar New York. De eerste twee weken zijn volledig gewijd aan haar taak binnen de Belgische delegatie op de derde commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Samen met haar Franstalige collega-jongerenvertegenwoordiger Naomi N’sa zal ze er het woord nemen en het belang van lokale jeugdparticipatie aankaarten.

 

Fan van de Jeugdraad

 

“Ik studeer aan de VUB, maar woon bij mijn ouders in Ternat. Ik ben voorzitter van onze  lokale jeugdraad, en dat zorgt ervoor dat ik zo gepassioneerd ben door participatie. De afgelopen jaren mochten we met de jeugdraad lokale beleidsmakers adviseren, jongerenthema’s op de agenda van het gemeentebestuur zetten en de kinderen en jongeren in onze gemeente vertegenwoordigen. Ik heb er enorm veel van geleerd, en ik geloof oprecht in de kracht van jeugdparticipatie” vertelt Ines.

 

Er veranderde heel wat in het jeugdbeleidslandschap in Vlaanderen de afgelopen jaren. Door het planlastverminderingsdecreet maakten de jeugdbeleidsplannen plaats voor gemeentelijke masterplannen, en wijzigingen in het decreet lokaal jeugdbeleid gaven lokale besturen veel meer autonomie om te beslissen hoe ze jeugdbeleid in hun gemeente ondersteunen. Dat biedt een aantal kansen, maar het zet ook druk op lokale jeugdraden.

 

Ines:“Ik ga in New York speechen over hoe belangrijk lokale jeugdparticipatie is én vertellen hoe Vlaanderen daarin mooi het voorbeeld toont. Ons systeem van jeugdraden, jeugddiensten en schepenen van jeugd is iets om trots op te zijn. Op vlak van lokale beleidsparticipatie van kinderen en jongeren zijn wij echt een voorloper. Ik maak me wel zorgen over de toekomst van dat mooie systeem. Daarom heb ik het ook als onderwerp van mijn masterproef gekozen. Ik onderzoek namelijk of Vlaanderen na alle decreetwijzigingen nog voldoet aan artikel 12 van de Kinderrechtenverdrag: het recht op participatie.”

 

Eerste keer naar The Big Apple

Als lid van de Europinion jongeren van de Vlaamse Jeugdraad ging Ines al naar Riga en Luxemburg om onderzoek te doen naar  jongerenparticipatie, maar het wordt haar eerste bezoek aan New York. Naast het volgen van de Third Committee staat er nog heel wat op de agenda. Zo zal ze België en de Belgische jeugd vertegenwoordigen op heel wat ‘side events’, waaronder de co-organisatie samen met Duitsland voor een side event waarbij ze via speed dating andere landen willen overtuigen van het UN Youth Delegates Program. Daarnaast is er nog een side event in co-organisatie met Bulgarije over niet formeel leren. Het zullen twee intense weken bij de VN zijn.

“Het is natuurlijk allemaal heel spannend, maar ik heb er enorm veel zin in. Ik weet nog niet precies wanneer ik mijn speech zal mogen geven, maar ik ken hem intussen van buiten” lacht Ines. “Na de twee weken bij de VN komen mijn zus en mijn ouders nog een weekje naar New York en ga ik de stad verkennen” aldus nog Ines.

Belleman (persommuniqué Vlaamse Jeugdraad)