Volhouden Voorzitter

Wij in de Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO) hebben geen kranten maar soms laat onze Voorzitter zijn buitenlandse abonnementen ronddelen bij zijn gehoorzaam plebs.

Er ontbreekt wel eens een artikel dat merk je dan aan het geknipte gat en geeft aanleiding tot speculatie bij de lezer. Wat zou hier gestaan hebben? Een foto van pruilende Meghan? Dries achter de tralies? Een partijtje armwringen van Sterke Jan met Slimme Alexander? De eerste dotatie van Delphine? Wie weet het? De Voorzitter! Je moet het volk niet te slim maken!

Zo lazen we dat burgemeesters het dit jaar lastig hebben. Niet met het aflopen van pensenkermissen of bomen planten in een drassige weide. Neen met het besturen van hun gemeente, eens iets anders. Ze klagen onder andere dat ze niet goed weten wat te doen met de enorme budgetten die toestromen van hogerhand en te weinig betrokken worden bij het beheersen van de crisis.

“Ja zeg! In de naburige Vrijstaat heb ik daar anders weinig van gemerkt!” was de rake opmerking van onze President. Hij had het bewuste artikel rood omrand met een dikke fluo en uitroepteken zodat iedereen dit zou lezen. Wat geschiedde…

De keren dat hij het bezige baasje van de naburige Vrijstaat aan de lijn kreeg, klonk deze zeer strijdvaardig. Ofwel was hij zijn hemdsmouwen aan het opstropen of net aan het afrollen na gedane arbeid. Verveling was hem vreemd. Hij had hem zelfs op een buitenlandse zender vervaarlijk zien zwaaien met een spade. Hebben ze daar geen volk voor?

Ook onze helmboswuivende voorganger had de crisis onder controle. Er waren voldoende vaccins zodat de mensen op een menukaart konden kiezen welk vaccin ze wensten. Sputnik V was zeer gegeerd omdat de verpleegster Kalinka heette… De bijhorende verpleegster had de Doorluchtige zelf aangeduid, dat zou anders te verwarrend worden en voor ruzie kunnen zorgen in bepaalde huishoudens.

De spuitcampagne liep als een trein. Geen boemel van de NMBS maar een TGV! Acht van de 48 Overnellenaars waren al ingeënt. Tenslotte waren ze al vier weken bezig, twee per week. Aan deze sneltreinvaart kan deze zomer iedereen opnieuw op reis maar daar werd nog wijselijk over gezwegen. Een grote beloning hou je zo lang mogelijk geheim.

Wij hebben ook een geheimpje voor de Illustere! Alle inwoners van de ORO hebben elk tien cent (!) uitgelegd zodat hij nu zondag kan verrast worden met zijn lievelingsgebakje. 480 cent leverde dit op en iedereen was dadelijk bereid! Danira stelde voor om dit bedrag te verdubbelen zodat ook Angèle een gebakje kon hebben, maar Simonneke zei dat ze op dieet stond. Gelukkig, je kan toch moeilijk aan iedereen 20 cent vragen! Mies van de laatste nies zal de foto nemen van de eerste hap, want Kurt heeft het nu te druk.

Belleman