Voor Ternat wil eerste vrouwelijke burgemeester leveren

Ines Swaelens trekt de lijst van Voor Ternat 

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober maakt Voor Ternat als eerste zijn lijsttrekker bekend. Ines Swaelens uit Sint-Katherina-Lombeek zal de lijst aanvoeren. Op jonge leeftijd heeft Ines al heel wat politieke ervaring, in en buiten Ternat. 

De gemeenteraadsverkiezingen van oktober lijken nog veraf, maar binnen de partijen wordt al duchtig gepuzzeld met kandidaten. Voor Ternat maakt als eerste zijn kandidaat-burgemeester bekend: de negenentwintigjarige Ines Swaelens zal de lijst van Voor Ternat trekken. 

Daarmee toont Voor Ternat de ambitie om bij de volgende legislatuur de eerste vrouwelijke burgemeester van Ternat te leveren. In Vlaanderen zijn nog geen 2 op 10 burgemeesters vrouw. Voor de Ternatse politiek is zelfs een vrouwelijke lijsttrekker nieuw. “Het zou vandaag geen onderwerp meer mogen zijn,” klinkt het bij Voor Ternat. “En toch is dit een primeur.” 

Van jeugdhuis tot de VN

Ines Swaelens heeft een Master in international and European Law op zak. Na een eerste politieke werkervaring als parlementair medewerker, is de jonge mama nu aan de slag als auditor bij Audit Vlaanderen. 

Maar Ines politieke ervaring gaat veel verder terug. Als jongere nam Ines Swaelens engagementen op in Chiro Lombeek, hARTbeats en het jeugdhuis. Ze was voorzitter van de Ternatse Jeugdraad en vertegenwoordigde de Vlaamse jongeren op Europese conferenties in Riga en Luxemburg. In 2015 werd Ines verkozen tot Vlaams jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. In New York gaf ze toen een bevlogen pleidooi voor het recht van kinderen en jongeren om deel te nemen aan de besluitvorming. Na de verkiezingen van 2018 werd Ines Swaelens de eerste vrouwelijke gemeenteraadsvoorzitter van Ternat en later schepen van Cultuur, Jeugd en Sport.

‘Blij met de keuze’

Binnen Voor Ternat staat Ines Swaelens bekend als iemand met het hart op de juiste plaats. “Ze is empathisch, mild en tegelijk streng en vastberaden wanneer dat nodig is. Ines heeft een duidelijke visie voor een warm, ondernemend en kleurrijk Ternat voor jong en oud.” 

Oud burgemeester Ronald Parys is blij met de keuze. “Voor mij is Ines Swaelens om drie redenen de geschikte kandidaat-burgemeester: ze is sociaal, professioneel en een politiek dier.”
Oud burgemeester Luc Wachtelaer waardeert Ines om haar bedachtzaamheid, welbespraaktheid, energie en daadkracht. “Ines staat voor een open, eerlijke, transparante en intelligente politiek met een hoge betrokkenheid van de burger.”

Tot zover de ambitie van VT.

Belleman