Voortschrijdend inzicht

“Binnen!” luider kan dit woord niet worden geroepen. Toen ik de dubbele deur angstvallig opende dwarrelde er door de luchtverplaatsing nog stof van tussen de eeuwenoude eikenhouten lambrisering van onze Voorzitter zijn immens bureau. Deze plaats ademt de rijke geschiedenis van de Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO), je voelt je er verbonden met de roemrijke voorvaderen. De jongste in het rijtje had me uitgenodigd…

Het is een privilege deze ruimte te betreden, alhoewel ik nu een slecht voorgevoel had. Zijn grijzende haardos was wat verwilderd maar sierde hem, zijn onafscheidelijke Nicaraguaanse Oliva sigaar vulde de schaars verlichte immense kamer met geurige rook, het leek wel een film.

“Awel wat heb ik gehoord, je stopt met je FB-pagina over onze Republiek? Gaat het nog een beetje?” Omwegen zijn aan onze Doorluchtige niet besteed: recht voor de raap, in dit geval mijn raap.

“Je kan maar zien dat je dit rechtzet, wie schrijft die blijft en jij blijft schrijven ook op die onnozele pagina van FB! We hebben nu eindelijk een betrouwbaar informatiekanaal over onze Onafhankelijke, dat sluit je zomaar niet af! Wat gaan al die lezers wel zeggen? Miek onze communicatiefreak kan al dat werk niet alleen aan en Mies van de laatste nies laat zich niet veel meer zien? Neen ze schrijft liever onnozelheid over een vallende taart op tv!”

Ik wou nog iets vertellen om mijn doordachte beslissing om te stoppen te motiveren maar een harde bonk van de linker vuist op het indrukwekkende bureaublad maakte een abrupt einde aan deze poging. Als dat blad je hoofd is, kom je met wat Dafalgan Forte niet toe! Ik hoorde trouwens dat de apotheker van de agora in de naburige Vrijstaat met een voorraad zit waar hij niet meer van af geraakt sinds Danira minder naar de vergaderingen komt van het Centraal Comité van ORO. Misschien bieden de solden hier nog een oplossing?

“Knoop het dus maar in je oren, ze zijn er groot genoeg voor: blijven schrijven ook op FB en het mag soms over mij gaan, ons Angèle leest dat graag!”

Toen ik wat later nog helemaal onder de indruk van deze democratische discussie buiten stond in de striemende regen op het ambtelijke bordes liepen de druppels over mijn gezicht. Van de regen…?

Voortschrijdend inzicht heeft soms een duwtje nodig. De gekregen sigaar, niet de figuurlijke, bewaar ik voor het voetbalfeestje van Nieuwjaar. Verdekke, ik ben vergeten opslag te vragen!

Belleman