Vrijheid!

Het gebonk was alsof Vladimir voor de deur stond: keihard en dus om aandacht vragend. Onze Voorzitter die er niet van houdt onverwacht gestoord te worden, ging geïrriteerd kijken. Het was Eveline, de vrouw van pachter Petrus.

Eveline is een sterke en mooie vrouw die houdt van de gezonde buitenlucht. Ze won nog ooit “De mooiste boerin”, een concours op televisie met twee deelnemers, de presentatrice niet meegerekend, maar dat was geen boerin. Petrus had al zijn landerijen in de weegschaal moeten werpen om Eveline op zijn erf te krijgen.

“Maar Eveline dat is de eerste keer dat ik je hier zie” was de wat ongeruste vraag van onze Voorzitter van de Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO). “Wat scheelt er?” “Kom eens mee buiten kijken” was haar antwoord. Vanop zijn bordes, onze Roerganger is de enige met een bordes, overschouwde hij het imposante plein voor zijn ambtswoning met in het midden zijn standbeeld in helwitte Carrara marmer. Petrus stond daar met zijn grote tractor met beestenwagen en blokkeerde zo de toegang tot dit bedevaartsoord. Meer nog, hij stond constant diesel verkwistend gas te geven en te toeteren, een hels kabaal zo uit het journaal geplukt.

“Ik heb hem deze morgen nog proberen tegen te houden maar tevergeefs” vertelde Eveline. “Hij vindt dat ze veel te lang zijn grote hangar gebruiken voor de vaccinatie, dat hij te weinig krijgt voor zijn melk en aardappelen, dat alles veel te duur geworden is, kortom hij wil zijn vrijheid terug!”

Bij het horen van het woord vrijheid verkleurde het gelaat van onze President van geuzerood naar hoogrood, het moment om dekking te zoeken. Hij stoof naar binnen en was daar snel terug met een grote kniptang die hij oordeelkundig in de dieselleiding zette van de mastodont die voor zijn deur stond te stinken. Nog geen minuut later stopte het lawaai en trok onze Doorluchtige de deur open van de tractor. Petrus die aan de andere kant van de deur hing, vloog met een boog tot in het perkje rond het standbeeld.

“Wij moeten ne keer klappen hé maat” was de snoeiharde uitnodiging voor de pachter. “Ben jij vergeten hoeveel huur wij betalen voor je hangar? Hoeveel wij bijleggen bij de prijs van de aardappelen en de melk? Aan hoeveel je ons methaan verkoopt afkomstig van je vier (!) koeien? Zelfs je diesel is rood en dus goedkoper. Vrijheid! En wie heeft je Eveline aangebracht?” Bij dat laatste schrompelde de vrijheidsstrijder in mekaar.

Eveline was een kom preisoep aan het uitscheppen toen onze Voorzitter nadien op het pachthof ging kijken of alles in orde was. Vrijheid, die hebben zeker de oorlog niet meegemaakt!

Belleman