Waar is dat (f) (b)eestje?

Wat verbouwereerd en tegelijkertijd teleurgesteld staat de slager in zijn haren te krabben. Hij weet wel dat dieren de dood kunnen ruiken, maar dat dit prachtige varken van ongeveer 140 kilo de korte beentjes kon nemen, is voor hem een raadsel. Iemand heeft de deur van het kot (bewust?) laten openstaan!

Hij richt zich tot de slanke, grijzende man achter hem in keurig gesteven doktersjas die hem ging bijstaan bij deze klus. Het spelend, blazend lid kijkt wat beteuterd, hij ziet immers het eetfestijn van zijn vereniging al in het gedrang komen. Dit varkentje moet dringend gewassen worden of er zijn geen pensen en ander lekkers.

Vier dagen zoveel mensen eten geven mag al wat moeite kosten maar zo komt de timing in het gedrang. De afspraken voor de opvang voor de kleinkinderen, in combinatie met het voorbereiden van de feestmenu, waren perfect geregeld. Tot nu!

Allé, dan maar gaan zoeken. Ze zijn nog maar pas op de Borredam als ze al klagend geknor horen komende uit de tuin van de deken. Tenzij deze verkouden is, zou het beide zoekenden verbazen dat de deken dergelijke geluiden zou uitstoten. Neen, het is bijna zeker het zwijn dat ze zoeken. Met enige list, eigen aan de beide ervaren mannen, lokken ze het varken en kunnen ze het uiteindelijk in bedwang houden. Met de hulp van nog een paar imposante leden van hun vereniging brengen ze klagende beest terug naar zijn kot.

De slachter kan aan het werk. Het spelende lid trekt zijn jas uit, die vuil geworden was van tussen de struiken te kruipen, en vervangt hem door een kraaknet gesteven exemplaar. Noblesse oblige! “Ah ja vrouw, je moet de opvang van de kinderen niet veranderen, we hebben hem!” is het laatste wat ik hem hoor zeggen tegen zijn gsm vooraleer hij zijn scalpel bovenhaalt.

Dus de Boerenpensenkermis van Musate kan dan toch plaatsvinden, oef! Van vrijdag 15 tot maandag 18 februari zijn jullie welkom in het parochiehuis van Ternat. Volgens de slager proef je niet aan het vlees dat het varken wat verschrikt is geweest. Zou er ook vegetarische pensenschotel te verkrijgen zijn?

Belleman