Waarom doen ze het?

Als je vrijwilligers bezig ziet, vaak met keiharde inzet, kun je de vraag stellen: “Waarom doen ze het, wat drijft hen?” Ik lijk wel Jambers…

Zo maakte ik recent kennis met het project van de nieuwe scoutslokalen, een initiatief dat jullie al zagen passeren. Allerlei acties moeten hier samen met sponsoring het nodige geld in het laatje brengen. Lode Verdoodt en Paul Donckerwolcke trekken de kar al dragen ze geen korte broek meer, alleé toch niet in het zicht…

De feesttent op de jaarmarkt met een programma dat voor ieder wat biedt is hun laatste idee. Naast het proeven en kopen van het nieuwe scoutsbier, krijgen ook oudere gloriën uit de feesttijd van vroeger hun moment de gloire terug. Deze twee zitten niet om een ideetje verlegen, dat bewijzen ze ook op andere terreinen, maar Belleman wilde toch wel de motivatie horen voor al dat drukke geloop.

Voor Lode lijkt het vanzelfsprekend: hij is bij de scouts geweest en eens scout altijd scout, daar kan de auteur van dit schrijven over meespreken. Hij leerde er zijn echtgenote kennen en houdt er een boel vrienden en kennissen aan over. Hij was van bij aanvang betrokken bij het regulariseren van het terrein van de scouts op het einde van de Steenvoordestraat. Het kreeg een eigen ruimtelijke bestemming voor zachte recreatie. Met de medewerking van de familie Bayens, eigenaar van het terrein, kan er verder gewerkt worden. De nieuwe lokalen in de vorm van oude legerloodsen, ontwerpen door de gekende architect Jo Taillieu, kunnen er mits wat geluk eind 2019 staan.

Paul Donckerwolcke is de man die nog wat harder duwt als het dreigt stil te vallen. Zo kennen we hem ook van bij Midwinter. Sinds nieuwjaar liet hij bij Midwinter het werk over aan anderen, op zoek naar andere uitdagingen. Paul voelt zich emotioneel sterk betrokken bij “De Geuzen”. Zijn zoon Arnaud die zes jaar geleden overleed, was er leider en had op het terrein een gedenkhuisje gekregen dat jammer genoeg in de vlammen verdween. Als specialist van de wereldoorlogen vertelt hij erbij dat het ontwerp gebaseerd is op een loods die tijdens WO I werd gebruikt. In Ieper kon je deze halfronde loodsen opmerken. Er bestaan nog wat exemplaren van o.a. in Ternat en Eizeringen. Een Belgisch bedrijf uit Wijnegem maakt nog steeds het authentieke exemplaar.

Vrijdag 19 oktober wordt het feest in gang gezet met een heuse café chantant in de grote tent op de Markt. Voor de rest van de activiteiten verwijs ik jullie naar de bijhorende affiche.

 

Belleman