Winterfeest 2023

Je verwacht het niet van Belleman, maar hij schrijft ook stukjes aangepast aan de moderne tijd. Onze enclave is niet geheel wereldvreemd… Hierbij een stukje om in de wintersfeer te komen van eind december. Mocht je halverwege de eerste verwensingen uitgesproken hebben, omdat je de oude sfeer mist: welkom en geen probleem!

Winterfeest

De Winterman staat met Rudolf, zijn trouw rendier met werkvergunning van dierenwelzijn Weyts, voor het grote raam. Hij heeft zoals Mijterman geen witte Pieten die helpen, hij staat er alleen voor. De vanuit de verte waarneembare warme gloed van de haard (mag dit nog?) en de zacht brandende kaarsen van de Action (omdat ze maar met twee gaan werken), maken één ding duidelijk: bij deze ouderwetse familie heerst wintersfeer!

Onze Winterman, die nog steeds publicitair gebruikt wordt door een frisdrankenmerk, wacht nog even tot de winterkalkoen op de wintertafel komt. Gevuld met speciaal gehakt maakt het de “plat consistant” uit bij het traditionele winterdiner dat vroeger anders heette, toen de mensen elkaar nog kenden en… respecteerden.

Na de veel te grote winterkalkoen, volgt er een winterstronk versierd met chocolade gemaakt van bijna onbetaalbare cacaobonen. Hierop lag vroeger een naakt (mannelijk!) kind te pronken, nu blijft het beperkt tot wat winterversiering, elke kinderpornografie is ver weg. Een opluchting voor bakker Geert die zowat minder geld dient uit te geven aan advocaten. Dat scheelt hem een bourgondisch weekend en een enkelband.

Als de familie uiteindelijk zijn warme wintercadeautjes vindt onder de winterboom, is de avond voor onze Winterman gelukt. Met rode, bolle kaken zet hij zijn tocht verder. Is het emotie of de zoveelste warme wijn die hem parten speelt. Of beseft hij dat hij het beter overlaat aan commerciële pakjesbedrijven? Wie wil er immers niet modern zijn?

Belleman