Witte konijnen zijn blauw

Hopelijk breekt er de komende weken geen myxomatose, in de volksmond de konijnenziekte, uit bij de Open VLD. Opperkonijn Guy, de beschermheer van ons aller Europa en verdiener buiten categorie, zette een goed gevuld (media) kot als eerste open zodat de ambitieuze beestjes hun kans roken.

In plaats van zich zorgen te maken keek kersvers burgemeester van Aarschot Gwendolyn zelfverzekerd toe. Geen rammelaars tussen, allemaal moertjes of voedsters, mooie woorden voor de vrouwelijke specimen met lange oren. Dus twee vliegen in één klap: nieuwe kandidaten en vrouwen, Philippe de Backer zal het geweten hebben. Alexander kijkt meewarig toe want de kans is groot dat hij na 26 mei niet meer de mooiste is van het stijlvolle partijbureau aan de Brusselse Melsenstraat.

Wij kennen allemaal het ras van de Vlaamse reuzen, maar open minded als ze zijn, is er zelfs plaats voor een Hollands grijs konijntje, Nellie met de familienaam van wat de Europese commissievoorzitter het vaakst aan de lippen zet. Het zal daar drummen worden in de blauwe toiletten bij de koffiepauze: al die dames die even hun lippen willen bij stiften. Rood mag hierbij wel gebruikt worden want blauw oogt in deze niet zo gezond.

Aan de zijlijn kijkt Karel, de Toscaanse herenboer, zelfgenoegzaam toe. Na zijn klinkende overwinning op de fiscus die het arme dutsje al zijn geld wou afnemen, is hij zeker van één ding: als deze nieuwe dames van de “wijn” van het opperkonijn geproefd hebben, komen ze zeker nadien bij hem terecht. Zijn Toscaans vloeibaar goud is immers veel lekkerder dan dat van de Guy, dat weten zelfs konijnen.

Belleman