Wytse Borremans onze Ternatse kampioen

Toen ik hem de eerste keer ontmoette, zoefde hij rond met zijn rolstoel in Horta. Inmiddels werd hij kampioen op de Special Olympics in Moeskroen / Doornik. Wytse is een speciale kerel niet voor één gat te vangen en met een rits vrienden. Tijd voor een gesprek op het zonovergoten terras van Manu.

Tijdens deze laatste editie van de Special Olympics behaalde onze Wambekenaar, die overdag in “De Poel” verblijft, driemaal edelmetaal. Brons op de 100 meter sprint (rolstoel), zilver bij het kogelstoten en het goud bij de 30 meter slalom. Drie plakken die hij met plezier rond zijn hals hangt voor de foto.

26 is hij geworden maar hoe kom je erbij om deze sportieve uitdagingen aan te gaan? Vanuit “De Poel” waren ze met een tiental mensen die deelnamen. Voor Wytse zelf de eerste keer, volgend jaar mag hij nogmaals deelnemen maar dan moet hij een jaartje wachten omdat er zoveel gegadigden zijn en iedereen zijn kans moet kunnen gaan. Dit jaar waren er niet minder dan 8000 mindervalide atleten op dit evenement.

De coaches Sam Meert en Jonathan Aelbrecht zijn dan ook fier op de bereikte resultaten. Voor Wytse vergde het een 8 maanden voorbereiding, niet altijd even makkelijk. Zelf had hij niet gedacht dat hij driemaal het podium zou halen, alhoewel hij zeker geen ambitie ontbreekt. Hartverwarmend waren de reacties na zijn succes. In Wambeek had de baas van “de Vierhoek” zelfs zijn café gesloten om naar de meeting te kunnen komen. De gemeente, CD&V-Volks, burgemeester Wachtelaer allemaal waren ze present om hem te feliciteren. Vergeten we ook zijn meer dan 3400 vrienden op Facebook niet die deze kans niet lieten voorbijgaan.

Drie dagen per week is Wytse aan de slag in speciaalzaak Horta in Ternat. Alle mogelijke klusjes zijn er zijn deel en het is verrassend te zien tot wat hij allemaal in staat is met die rolstoel. Hij komt met de fiets naar het werk. De andere twee dagen van de week vind je hem terug in “De Poel” in Sint-Pieters-Leeuw. Hier houdt hij zich voornamelijk bezig met houtbewerking.

Als het weekend komt kan je Wytse op feestjes terugvinden als dj. Hij bouwt zelf alles op en zijn act wordt geapprecieerd, gezien de regelmatige optredens die hij heeft. Naast dj is Wytse ook rolstoelbasketter in BC Asse, de club van voorzitter en oorspronkelijk Lombekenaar Marc Bogaert. Volgend seizoen plannen ze elke maand een match. Een nieuwe uitdaging voor Wytse, zijn oogjes blinken als hij dit vertelt. Er wacht hem een nieuwe uitdaging: nog wat straffer presteren dan dit jaar op de Olympics. Het zal zwoegen zijn.

Belleman