WZC Kapelleveld viert vijfde verjaardag

Woonzorghuis Kapelleveld, in hartje Sint-Katharina-Lombeek, viert zijn vijfde verjaardag. Het was immers op 10 januari 2018 dat de medewerkers de eerste twee bewoners mochten ontvangen. Kort voordien werd het onder ruime belangstelling geopend door toenmalig minister Maggy De Block. Sinds is het steeds volledig bewoond geweest

Familiale werking

Directeur Greet De Vriese en adjunct Linde Platteau vertellen enthousiast over het warme huis Kapelleveld. De naam komt van een lokale wijk in Lombeek en het behoort tot de groep Armonea. Het biedt plaats aan 100 mensen. 59 in het woonzorghuis, waarvan 19 kamers in de woning voor personen met dementie, en 41 plaatsen in de assistentiewoningen.

Een belangrijke troef van Kapelleveld is de kleinschaligheid en het familiaal karakter van het huis, een van de prioritaire aandachtspunten. Gelegen in het hartje van de gemeente biedt de bewoners heel wat mogelijkheden. Een huis dichtbij je (t)huis. Winkels en een wekelijkse markt zijn makkelijk te voet bereikbaar. Kapelleveld is “een dorp in een dorp”. Lokale verankering is hier geen ijdele slogan.

Opvallend is dat alle bewoners praktisch uit Ternat komen. Sommigen keren terug van elders om uiteindelijk hun thuis te vinden in Lombeek. De meeste medewerkers komen eveneens uit de gemeente. Zorgpersoneel is net als overal, moeilijker te vinden maar tot hiertoe slaagde men erin om te werken zonder interim maar met eigen mensen, zegt directeur Greet De Vriese.

Eigen tempo en samen sterk

Binnen het huis kan ieder aan zijn tempo en ritme de dag doorbrengen. Men kan als het ware het leven van thuis meebrengen naar zijn flat of kamer. Ook wordt er niet gewerkt met fixatie van de bewoners maar worden alternatieven gebruikt die het comfort en de veiligheid van de mensen garanderen.

Het zorgteam van Kapelleveld wil het positieve van hun werk naar buiten brengen na de vaak negatieve berichtgeving over de sector in de media. Corona speelde ook dit centrum parten. Men was volop bezig met de uitbouw als de pandemie toesloeg. Toch verliep alles in de best mogelijke omstandigheden vertelt adjunct-directeur Linde Platteau, we zijn er zelfs sterker uitgekomen.

Een hoopvolle boodschap in een niet altijd even makkelijke buitenwereld. De slogan van de groep en het huis luidt “#samensterkers” en alludeert op de teamwerking om samen sterker te worden. Het is op deze manier dat de typische en aangepaste service kan geboden worden aan de bewoners.

Het woonzorgcentrum wil zich lokaal integreren. Eén van de manieren is het openstellen van hun restaurant. Buitenstaanders kunnen er aan democratische prijs ’s middags mee aansluiten voor een lekkere lunch die in eigen huis vers bereid wordt. Wel graag vooraf een seintje zodat de kok weet wie te verwachten. (tel. 053.41.14.00)

19 februari a.s. wordt in Cultuurcentrum De Ploter deze vijfde verjaardag gevierd met de bewoners en familie. Naast muzikale ontspanning kan men er ook aanschuiven voor het dessertbuffet. Met dit familiefeest wil het team van Kapelleveld de typische werking extra onderstrepen.

Belleman

Bijgaande foto:

Onder van L-R: Linde Platteau (adj. Directeur)en Greet De Vriese (directeur)

Boven van L-R: Fré Van Hee (head care), Lieve de Wolf (ref. dementie), Gregory de kegel (kok) en Anneleen Vanhaelen (assistente wonen)