Zaterdag 15 mei worden jonge slechtvalken geringd

De 4 jonge slechtvalken zijn aardig gegroeid en, zoals je op de foto merkt, de eerste veertjes verschijnen.

Vogelringer Geert Van de Vijver zal op zaterdag 15 mei om 14u de jonge pullen (is andere naam voor jonge vogels, zoals kuikens bij kippen) elk voorzien van 2 ringen: een wetenschappelijke ring die te vergelijken is met onze identiteitskaart en een kleurrijke ring die makkelijk met een verrekijker kan gelezen worden. Op die manier kan elke vogel ge√Įdentificeerd worden hetzij als slachtoffer, hetzij als waarneming.

We weten ondertussen dat een gevarieerd publiek via onze webcam het gebeuren volgt, gaande van Ouderlingen zorgcentra, via klassen als didactisch en pedagogisch materiaal en in de huiskamer.
Wie die dag tussen 14 en 15u naar de livestream gaat kijken, zal rond 14u een paar handen (die van Geert) zien die de jongen uit het nest tillen. Vervolgens gaat Geert op een meer comfortabele plaats ringen, meten en wegen om ze vervolgens weer zorgzaam in hun nest te plaatsen.

Zjozjef en Zjertrude zullen tijdens deze operatie heftig te keer gaan. Wie dan in de buurt van de kerktoren komt, zal behoorlijk wat kabaal horen. Al bij al is het erger en gevaarlijker voor de vogelringer dan voor de jongen. Eenmaal de jongen weer in het nest, keert de rust terug.

De komende weken krijgen de pullen een verenpak, ze zullen meer en meer rondhuppelen in het nest om vervolgens steeds meer uit het beeld te verdwijnen richting torenrand. De eerste oefeningen in overwinnen van hoogtevrees om vervolgens wat beperkte fladderpogingen te ondernemen om te slotte vol overgave van de torenrand te duiken, een weinig stabiele eerste vlucht te maken, die gemiddeld op een lagergelegen dak of het kerkplein uitkomt.

Vogels op het kerkplein maken voorbijgangers wat ongerust. Niet aankomen echter, ze hebben een behoorlijk scherpe snavel en vlijmscherpe klauwen en kunnen je ernstig verwonden. Je hoeft ook geen vogelopvangcentrum in te schakelen!
De reden van de landing op het plein is dat ze onervaren vliegers zijn en nog niet de juiste techniek onder de vleugelknie hebben. Ze zijn trouwens ook vet gevoederd door de ouders.
Om je gerust te stellen: de ouders komen hun jongen verder voederen en opvoeden en na enkele dagen kiezen ze opnieuw het luchtruim om nog enkele weken ergens op de toren post te vatten.
De inwoners op het kerkplein kennen dit ritueel al en Geert schiet te hulp indien nodig.

De jongen kregen voorlopig nog geen naam al kwamen er heel wat creatieve voorstellen binnen.

Herwig Stoelzaet, Natuurpunt Ternat