Zichtbaar

Aan een nieuw jaar plakt een terugblik, ieder op zijn manier. Ik hou van woorden laten we het verwoorden.

Als je me vraagt “wat is het woord van het jaar?” is het antwoord de titel boven dit eindejaarstukje: zichtbaar.

Een minder modieus woord dan klimaatklever maar wat zichtbaar wordt, is ook meteen duidelijk. Duidelijk voor even want de overvloed aan feiten en mensen die elke dag aandacht vragen, doet je een punthoofd krijgen.

Wat voorbeelden die bijbleven. Jullie hebben ze al gedeletet uit de persoonlijke databank want iedereen onthoudt vanuit zijn situatie en interesse.

De dansende ijsbeer op het afgebroken stuk ijs in de poolzee was sterk zichtbaar, temperaturen en droogte waren het voorbije jaar voor allen voelbaar, slechte lucht en verontreiniging bleven plakken. Ondanks deze zichtbare fenomenen slagen we er niet in hieraan te verhelpen. Vergaderingen in verre landen met kerosine verslindende gezaghebbers en acht ministers van een dwergstaat die het niet eens kunnen worden over maatregelen als bewijs van onze machteloosheid. Of is pertinente onwil gebaseerd op kortzichtige politiek?

Voor de zichtbare onmacht van onze politieke leiders verwijs ik naar de editorialen en nieuwsbulletins die het overlijden van de doodzieke patiënt aankondigen, maar tevergeefs. Men kabbelt voort zonder enige gêne.

Zichtbaar moeilijk

Zichtbaar was de groeiende armoede in Belgenstaat. Zelfs de krimpende middenklasse is niet veilig en dient andere prioriteiten te stellen. Overvolle vluchten en skihotels willen ons het tegendeel doen geloven. De rij aan de voedselbank wordt steeds langer.

De blijvende onverschilligheid /onkunde waarmee asielzoekers worden behandeld is ook niet langer onzichtbaar. Afhankelijk van het land krijg je een “menswaardig” onderkomen. Zichtbare internationale en nationale aanklachten van deze falende politiek liggen op de stoep als bewijs.

Zichtbaar corrupt

Hoe een wereld, die moet draaien rond plezier van de gewone fan, doordrongen is van financiële schandalen en corruptie bleek opnieuw tijdens het voetbal in Qatar. De invloed van de oliestaat werd duidelijk tot in het Europees Parlement en in de sneakers van Infantino. Een topje van de smeltende ijsberg, maar wees gerust anderen staan te trappelen om hun diensten te verlenen mits voldoende Vuittons gevuld met euro’s

Dan rep ik met geen woord over nutteloze oorlogen en bijhorende torenhoge (energie)facturen. Gekken vinden we in elke plooi van onze geschiedenis en telkens is Jan met de pet de sigaar.

Politieke polls tonen dat mensen onzeker worden Zelfs met foutenmarge is er de schrik en de opgekropte onvrede.

Zichtbaar beter

Mijn woorden tonen een mindere dag … Tijdelijk want ik blijf een gelover in het goede. De gewone mens die wat doet voor een ander. Het gevoel van de warmste week dat ook naar boven komt in initiatieven binnen ons eigen warme Ternat.

Ieder van ons heeft dit gevoel gehad het voorbije jaar. Dit gevoel koesteren en ervoor zorgen dat het de bovenhand krijgt in een wachtend 2023 is een mooie opdracht

Klein persoonlijk geluk van waaruit we de omringende wereld aankunnen, wens ik jullie allen.Doe (het) goed, het maakt je sterker en … blijer!

Belleman